tiistai 9. elokuuta 2016

Rooma

Vietimme pidennetyn viikonlopun koko perheen voimin Roomassa. Lähtö Helsingistä oli pe klo 7:55 ja takaisin Helsingissä oltiin su puoliltaöin. Lento kumpaankin suuntaan oli Norwegianin koneella ja lapset tykkäsi kovasti eikä palvelussa ollut valittamista.. Lämpöä noina päivinä oli muutaman asteen yli 30, mutta hyvällä nestetankkauksella 7-11-vuotiaat jaksoi kävellä paikasta toiseen ilman suurempaa draamaa ja reissusta selvittiin kevyellä pakkaamisella; lapsilla oli mukana reput ja aikuisillakin vain käsimatkatavarat, joiden sekaan mahtui tuliaisetkin hienosti eikä tarvinnut jännätä matkatavaroiden häviämistä. Lennot olivat suoria lentoja ja kolmisen tuntia koneessa meni nopeasti, ehkä senkin takia, että lapset ovat entuudestaan tottuneet kolme tuntia kestäviin ajomatkoihin mummilaan. 

Tukikohtana Roomassa toimi historiallinen Domus  Romana, joka on näppärästi keskellä kaupunkia ja siitä oli helppo kulkea kaikkiin keskeisiin nähtävyyksiin Colosseumista lähtien. Oikeastaan oli ihan sama mihin suuntaan hotellilta lähti, ennemmin tai myöhemmin tuli vastaan jotain nähtävää ja onhan Rooma jo kaupunkina näkemisen arvoinen. Lisäksi heti hotellia vastapäätä kappisen kadun toisella puolella oli supermarket (joka vastaa kooltaan valikoimiltaan suomalaisittain ehkä valintataloa), josta saatiin kaikki tarpeellinen. Hotellilla tarjottiin amerikkalainen aamiainen ja iltaisin sai käydä ostamassa pientä purtavaa ja tietysti drinkkejä, mutta varsinaista tilausravintolaa hotellissa ei ollut. Lähinnä reissulla kuluikin rahaa syömisiin ja varsinkin juomiin; kun suurin osa nesteestä tuli hankittua pulloissa, tajusi miten paljon viisihenkinen perhe tarvitsee juotavaa noin kuumassa! Pientä päivitystä hotellin tekstiileihin olisin kaivannut, sohvat, verhot ja päiväpeitteet olivat aika kuluneita, mutta pääasia oli, että kaikki oli kuitenkin puhdasta ja raikasta ja ilmastointi toimi. Muutenkin käytössämme oleva huoneisto oli tilava ja siisti ja oma keittokomero helpotti lasten kanssa päivien sujumista huomattavasti.

Sekä meidän aikuisten, että lasten mielestä tutustumisen arvoisia olivat mm. Villa Borghesen puisto, jossa sijaitsee myös Biobarcon eläintarha. Puistossa ja eläintarhassa saimme kulutettua 8 tuntia ihan kevyesti. Itse puistossa on nähtävää ja koettavaa aikuiseen makuun ja alueelta saa vuokrattua polkupyöriä ja muita ajoneuvoja, joilla pääsee sujuvasti puiston nähtävyydeltä toiselle. Me vuokrasimme isomman poljettavan vempeleen, jonka kyytiin mahtui koko perhe ja tunnin aikana poljettiin monen monta kilometriä suihkulähteeltä ja nähtävyydeltä toiselle. Lisäksi jopa perheen pienin osasi arvostaa Rooman kuuluisia nähtävyyksiä, kuten Colosseumia, Pantheonia, Fontana di Treviä, Neljän joen lähdettä ja Espanjalaisia portaita. Oikeastaan kaikki muu tuli nähtyä ainakin ulkopuolelta, mutta Vatikaaniin ei tällä reissulla lähdetty, vaikka alunperin tämä suunnitelmissa olikin. 

Tiivistetysti Roomasta jäi käteen aurinkoinen sää, kaskaiden korviahuumaava laulu vehreissä puistoissa ja väenpaljoudesta huolimatta rento ja huoleton ilmapiiri. Vaikka turisteja oli paljon, oli liikkeissä asioiminen sujuvaa eikä suuremmillakaan nähtävyyksillä tullut ahdistavaa oloa, joka tungoksessa usein iskee. Liikenne tuntui kohtalaisen kaaottiselta, mutta kun kävellen pääsi paikasta toiseen, riitti, kun pelkäsi taksissa matkalla lentokentältä hotellille ja takaisin. Kovin huolettomasti autoilijat päästelivät kapeita yksisuuntaisia katuja jotka pursusivat jalankulkijoita, mutta rehellisesti pelkäsin enemmän auton kyydissä kuin jalankulkijana!!! Italia jäi äidin näkökulmasta mieleen lapsirakkaana maana, jossa meidän vaaleat tytöt oppivat nopeasti Ciao bella-huudahduksen ja aikuiset huomioivat lapset takseissa, ravintoloissa ja kaupoissa ystävällisesti. Erityisesti joka kadunvarrella sijaitsevat jäätelöbaarit ihanine makuineen sulattivat lasten (ja vanhempien) sydämet. Rehellisesti pitää todeta, että paikalliset jäätelöt voittivat suomalaiset jäätelöt kirkkaasti! Budapestiin verrattuna Rooma oli virkistävä siinä mielessä, että joka kadunkulmassa ei huudeltu suomeksi. Kielen suhteen Roomassa pärjäsi englannilla ja paikalliset opettivat ohimennen yksinkertaisimman sanaston. 


Reissua tuli stressattua etukäteen eri tavalla, koska piti miettiä asioita myös lasten jaksamisen kannalta ja turvallisuusasioitakin mietti enemmän kuin yleensä ihan lasten vuoksi, mutta lopulta kaikki meni aivan loistavasti. Esikoinen alkoi haaveilla muutosta jonnekin lämpimään, kesän lapselle Suomen kesä ei ole tarpeeksi ja täytyy myöntää, että itsellekin paluu 15 astetta viileämpään Suomeen maistui puulta...  

Ei kommentteja: